قانون ساخت و ساز با پیچیدگیها و جرائم ملکی زیادی همراه است، اما بیشتر آن به قانون مدنی مربوط میشوند. اکثریت قریب به اتفاق پروندههای مربوط به ساخت و ساز شامل یک طرف علیه دیگری (یعنی مالک ملک در مقابل یک پیمانکار عمومی) است که آن را به یک موضوع مدنی تبدیل میکند. با این حال، مواردی وجود دارد که یک پرونده در صنعت ساختمان میتواند شامل اتهامات کیفری باشد. نادر است، اما تعداد مواردی که این اتفاق میافتد به طور پیوسته در حال افزایش است. در ادامه شما را با پیامدهای جرائم ملی بیشتر آشنا خواهیم کرد.
منظور از جرائم ملکی چیست؟
جرائم ملکی به جرائمی گفته میشود که شامل هرگونه فعالیت غیرقانونی در حوزه املاک است و باعث ضرر مالی، نقض قوانین یا تضییع حقوق دیگران میشود. این جرائم موجود یکی از دلایل شکایات دعاوی ملکی به شمار میرود.
برای مثال ممکن است برخی از افراد برای سوددهی بیشتر وارد کار خرید و فروش ملک شوند. در این میان افراد کلاهبرداری هستند که ممکن است یک ملک را به چندین نفر بفروشند بدون این که خودشان صاحب ملک باشند که در اصطلاح به این کار ملک دارای معارض گفته میشود. با این حال انجام این جرائم ملکی از نظر وکیل کیفری دارای پیامدهایی است که در ادامه به آنها میپردازیم.
انواع جرائم ملکی
با توجه به صحبتهای بالا جرائم ملکی و مزاحمتهای مربوط به آن به 2 دسته حقوقی و کیفری تقسیم میشوند. به توضیح هر کدام از این موارد به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
دعاوی ملکی حقوقی
یکی از دعاوی و جرائم ملکی که بخش بسیار زیادی از جرائم دادگستری را به خود اختصاص داده است، دعاوی ملکی حقوقی است. برای کلیه دعاوی حقوقی ملکی قانونگذار پیش بینی قانونی داشته و در همه شرایط مربوط به دعاوی ملکی حقوقی؛ قضات با عنایت به قانون و تجزیه و تحلیل خود از پرونده پیش رو، نسبت به داوری اقدام میکنند. وکیل حقوقی به صورت کامل در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.
دعاوی ملکی کیفری
دعاوی ملکی کیفری در رابطه با ارتکاب جرم توسط اشخاص است. موضوعاتی همچون عدم شناخت از قوانین و مقررات، اشتباهات سهوی، کم توجهی و سهل انگاری شامل دعاوی کیفری نمیباشد. در واقع زمانی که اشخاص در زمینه مسکن و املاک مرتکب جرمیمیشوند پروندههای کیفری با شکایت مدعی العموم یا شاکیان خصوصی شکل میگیرد. تقریبا همه پروندههای ملکی کیفری مربوط به سودجویی و کلاهبرداری است.
منظور از مسئولیت کیفری در تخلفات ملکی چیست؟
منظور از مسئولیت کیفری و ارکان مزاحمت ملکی کیفری این است که، فردی که دچار تخلف شده است نه تنها باید خسارت زیان دیده را جبران کند؛ بلکه ممکن است با مجازاتهای شدید و قانونی مواجهه شود. برخی از جرائم ملکی که مسئولیت کیفری با خود به همراه دارند، عبارت است از:
- فروش مال غیر (حبس تا 7 سال و جریمه نقدی)
- جعل سند (حبس از 1 تا 10 سال)
- تصرف عدوانی (حبس از 6 ماه تا 3 سال)
- عدم رعایت ایمنی در ساخت و ساز (مسئولیت کیفری سازنده در صورت وقوع حادثه)
جرائم ملکی شامل چه موارد و چه پیامدهایی است؟
زمانی که با یک مشاوره حقوقی درباره جرائم ملکی صحبت کنید به شما نکاتی درباره پیامدها و مواردی که شامل جرائم ملکی میشود را ارائه میدهد. در ادامه این موارد و پیامدها را برای شما توضیح میدهیم.
فروش مال غیر
فروش مال غیر به معنای انتقال ملک به فردی دیگر که فروشنده صاحب اصلی آن نیست. در چنین موقعیتی فردی بدون اینکه صاحب اصلی ملک باشد، ملک را به دیگری میفروشد. بسیاری از این مدل جرائم ملکی در پیش فروشهای غیر رسمی و املاک قلنامهای رخ میدهد؛ بنابراین استعلام از اداره ثبت اسناد و بررسی سند مالکیت قبل از خرید ضروری است. از پیامدهای جرائم ملکی فروش مال غیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حبس از 1 تا 7 سال برای فروشنده (طبق ماده 1 قانون مجازات انتقال مال غیر)
- ابطال معامله و بازگرداندن ملک به مالک اصلی
- جبران خسارت خریدار فریبخورده به واسطه مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم انتقال مال غیر
جعل سند و اسناد مالکیت جعلی
جعل سند در املاک به معنای ایجاد یا تغییر سند غیرواقعی برای فروش یا تصاحب ملک فردی دیگر است. از پیامدهای جرائم ملکی جعل سند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حبس از 1 الی 10 سال برای جاعل (طبق ماده 523 قانون مجازات اسلامی)
- ابطال سند جعلی و بازگرداندن ملک به مالک اصلی
- محرومیت از حقوق اجتماعی برای فرد متخلف
تصرف عدوانی
تصرف عدوانی به معنای این است که فردی بدون اجازه قانونی، ملکی را به تصاحب خود درآورده باشد و از تحویل آن به مالک اصلی خودداری کند. پیامدهای آن عبارت است از:
- حبس از 6 ماه تا 3 سال برای متصرف غیرقانونی (طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی)
- الزام به رفع تصرف عدوانی (الزام به تخلیه فوری ملک) و پرداخت خسارت به مالک اصلی
تخلفات ساختمانی و جرائم ناشی از عدم رعایت ضوابط ساخت و ساز
هرگونه ساخت و ساز بدون پروانه، عدم رعایت ایمن، عدم رعایت مقررات ملی ساختمان، و تجاوز به معابر عمومی از مصادیق تخلفات ساختمانی محسوب میشود. اگر سازنده بدون دریافت پروانه ساختمانسازی کند، شهرداری میتواند از طریق کمیسیون ماده 100 حکم به تخریب بنا یا پرداخت جریمه سنگین صادر کند. پس به عنوان یک فرد سازنده، باید بدانیم چگونه از پرداخت جریمه سنگین کمیسیون ماده 100 جلوگیری کنیم. پیامدهای حقوقی جرائم ملکی مربوط به تخلفات ساختمانی شامل:
- جریمه نقدی سنگین یا دستور تخریب بنا توسط کمیسیون ماده 100 شهرداری.
- محرومیت از فعالیتهای ساختمانی برای سازندگان متخلف
- مسئولیت کیفری در صورت وقوع حادثه ناشی از عدم رعایت اصول ایمنی
تخلفات در پیشفروش ساختمان و پیامدهای آن
امروزه پیش فروش ساختمانها در میان مردم رواج زیادی پیدا کرده است. اما برخی از سازندگان از این روش برای کلاهبرداری و سوددهی بیشتر استفاده میکنند. مهمترین تخلفات در پیشفروش املاک
شامل:
- فروش یک واحد به چند نفر، کلاهبرداری محسوب شده و سازنده با حبس و جریمه روبرو میشود.
- عدم تحویل در موعد مقرر، خریدار میتواند خسارت تاخیر دریافت کند (در صورت پیگیری حقوقی برای عدم تحویل بموقع ملک در قرارداد پیشفروش).
- پیشفروش بدون مجوز رسمی، موجب ابطال قرارداد و جریمه برای سازنده خواهد شد.
روش های جلوگیری از ایجاد جرائم ملکی
در صورتی که قصد خرید زمین، آپارتمان یا حتی ساختمانهای پیش فروش را دارید، قبل از هر چیز وضعیت حقوقی ملک را بررسی کنید ا در آینده نه چندان دور دچار مشکلات مربوط به جرائم ملکی نشوید. روشهایی که به شما در جلوگیری از این جرائم کمک خواهد کرد، عبارت است از:
- استعلام سند از اداره ثبت اسناد قبل از خرید (اهمیت بررسی سوابق ثبتی ملک قبل از خرید بسیار بالاست)
- انجام معاملات ملکی در دفاتر اسناد رسمی
- عدم خرید املاک فاقد سند رسمی یا دارای معارض
- بررسی مجوزهای ساخت و ساز قبل از پیشخرید واحدهای مسکونی
- استفاده از وکلای متخصص املاک برای بررسی قراردادها
مزاحمت ملکی چیست؟
مزاحمت ملکی به معنای هرگونه عمل غیرقانونی که منجر به عدم استفاده مالک از اموال ملکی خود میشود. مزاحمت ملکی میتواند فیزیکی باشد (مانند ساخت و ساز غیرمجاز یا تجاوز) یا غیر فیزیکی (مانند صدا، آلودگی هوا یا نورهای منحرفکننده). در صورت ادله اثبات مزاحمت ملکی با پیامدهایی مواجه خواهید شد که در این صورت باید از بهترین وکیل پایه یک دادگستری کمک بگیرید.
پیامدهای حقوقی مزاحمت در املاک
مزاحمت ملکی در ملک مشاع یا حتی در شرایط دیگر مثل سروصدای زیاد همراه با پیامدهایی است که در ادامه به همه موارد آنها اشاره خواهیم کرد.
صدور حکم دادگاه
دستگاههای قضایی میتوانند با صدور حکم منجر به توقف ساخت و ساز شوند، این دستورات هم به صورت دائم و هم به صورت موقت صادر میشوند. برای مثال در صورتی که ساختمان سازی بدون اخذ پروانه یا حتی همراه با سروصدای زیاد باشد، دادگاه اجازه صدور حکم و توقف ادامه کار را صادر میکند.
پرداخت خسارت
در این وضعیت متخلف وظیفه پرداخت هزینه به مالک و ساکنین قانونی را برعهده دارد. این خسارت شامل هزینه تعمیرات، جبران کاهش ارزش ملک و یا حتی خسارات معنوی مانند برهم زدن آرامش و آسایش مالک میباشد. مقدار هزینه و خسارتی را که متخلف باید پرداخت کند، توسط دادگاه و مدارک موجود تعیین میشود.
مجازات قانونی
در برخی از موارد، مشکلات اموال ممکن است مشمول تحریمهای قانونی (مانند محرومیت از فعالیت اجتماعی) یا جریمه و حتی زندانی شدن باشد. این مجازاتها میتواند شامل پرداخت جریمه یا حتی مجازاتهای شدیدتر در مواردی باشد که آزار و اذیت عمدی و تکراری است. حتی ممکن است ساکنین لایحه دفاعیه مزاحمت ملکی را تهیه کنند و به دادگاه جهت شکایت مجدد ارائه دهند.
نتیجه گیری
پیامدهای حقوقی جرائم ملکی میتواند شامل جزای نقدی، حبس، ابطال معاملات و تخریب ساختمانهای غیرمجاز و بدون پروانه باشد. برای جلوگیری از چنین شرایطی کمک گرفتن از وکلا و بهترین وکیل کیفری در تهران حرف اول را میزند. وکیل تهران در کنار شما است تا از همه این جرائم ملکی جلوگیری کند و حتی به شما در موارد مختلفی مثل رای وحدت رویه سبق تصرف نیز کمک کند. در صورت وجود هرگونه سوال وارد وب سایت وکیل تهران شوید و از وکلا دفتر کمک بگیرید.
سوالات متداول مقاله پیامدهای حقوقی جرائم ملکی برای مالکین و سازندگان
منظور از دعاوی حقوقی چیست؟
رای کلیه دعاوی حقوقی ملکی قانونگذار پیش بینی قانونی داشته و در همه شرایط مربوط به دعاوی ملکی حقوقی؛ قضات با عنایت به قانون و تجزیه و تحلیل خود از پرونده پیش رو، نسبت به داوری اقدام میکنند.
مزاحمت ملکی چیست؟
مزاحمت ملکی به معنای هرگونه عمل غیرقانونی که منجر به عدم استفاده مالک از اموال ملکی خود میشود. مزاحمت ملکی میتواند فیزیکی باشد (مانند ساخت و ساز غیرمجاز یا تجاوز) یا غیر فیزیکی (مانند صدا، آلودگی هوا یا نورهای منحرفکننده).
پیامدهای جرائم ملکی مربوط به تصرف عدوانی چیست؟
- حبس از 6 ماه تا 3 سال برای متصرف غیرقانونی (طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی)
- الزام به رفع تصرف عدوانی (الزام به تخلیه فوری ملک) و پرداخت خسارت به مالک اصلی