مجازات فحاشی بر حسب سنگین و یا سبک بودن آن، توسط قاضی تعیین میگردد. جرم فحاشی به معنای نسبت دادن الفاظ زشت و رکیک به اشخاص دیگر بوده و از مصادیق توهین میباشد. به عبارت دیگر فحاشی یک عمل محرمانه است که قانون مجازات اسلامی برای مرتکبان آن مجازاتی را مقرر کرده و بر حسب نوع فحاشی مجرم تنبه میگردد. قاضی برای تعیین مجازات فحاشی، به سابقه مجرم و نوع فحاشی توجه کرده و سپس مجازات متناسب با آن را برای مجرم در نظر میگیرد. در این مقاله ما قصد داریم در رابطه با این جرم و جرایم مرتبط با آن برای شما بزرگواران صحبت کنیم. لطفا شما نیز با ما همراه بمانید.
برای مشاوره رایگان و شبانه روزی با بهترین وکیل تهران همین حالا با ما تماس بگیرید!
مجازات فحاشی
فحاشی عملی زشت و ناروا بوده که در آن شخصی به فرد یا افرادی دیگر الفاظ رکیک و زشت نسبت می دهد. مجازات فحاشی بر حسب نوع آن متفاوت بوده و ممکن بر اساس تشخیص قاضی ساده و سنگین باشد. به عنوان مثال اگر در فحاشی عملی از جانب مجرم به فرد متقابل آن نسبت داده شود، و جرم نسبت داده شده اثبات نشود، جرم فحاشی به افترا تغییر مییابد. به طور کلی تعیین مجازات این جرم در صلاحیت قاضی پرونده بوده و او باید بر حسب قرائن و شواهد، مجازات متناسب و عادلانهای را برای مجرم در نظر بگیرد. البته ناگفته نماند که اگر جرم فحاشی قذف باشد، مجازات آن در زمره مجازات حدی بوده و نوع و میزان آن در قوانین اسلامی معین است.
طبق ماده 608 قانون مجازات اسلامی، مجازات مرتکب فحاشی 74 ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی است. اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این باره دارید، ما به شما پیشنهاد میدهیم با یک وکیل پایه یک دادگستری ارتباط برقرار کرده و راهنمایی او بهرهمند شوید.
همانطور که گفتیم مجازات جرم فحاشی بر حسب نوع فحاشی متفاوت است. به همین دلیل ما نیز برای ارائه اطلاعات بیشتر در این رابطه، انواع جرم فحاشی را به شما عزیزان معرفی کرده و مجازاتهای مقرر شده در قانون برای آنها را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مطالعه بیشتر 📖 حذف نام همسر از شناسنامه مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران
• فحاشی ناموسی:
بحث توهین و فحاشی ناموسی هنگام مطرح میگردد که، کلمات زشت و رکیک به اعضای خانواده طرف مقابل، نسبت داده شود.
• فحاشی در ملاء عام:
بیشک همه ما در طول زندگی خود بارها و بارها شاهد درگیری اشخاص با یکدیگر در خیابان و معابر عمومی بودهایم که اغلب، علت اصلی آن مسائل ساده و پیش پا افتاده میباشد. همیشه این درگیریها با فحاشی و توهین به یکدیگر همراه بوده و به دلیل به خطر انداختن نظم عمومی جامعه دارای مجازات شدیدتری نسبت به دیگر انواع فحاشی است.
معمولا فردی که برای دادخواهی و شکایت از فحاشی نسبت داده شده به او، به محاکم دادگستری مراجعه می کند، باید به همراه خود دو شاهد داشته باشد. نکته قابل ذکر در این رابطه، این است که فحاشی در ملاء عام فقط در صورتی به عنوان جرم تلقی میگردد که به یک شخص نسبت داده شود. بنابراین فحاشی به یک گروه خاص طبق قوانین موجود به عنوان جرم فحاشی قابل پیگیری و شکایت نمیباشد.
مطالعه بیشتر 📖 اسقاط کافه خیارات به چه معناست و چه کاربردی دارد
• فحاشی به همسر:
فحاشی به همسر جزو جرایم خانوادگی بوده و اغلب در محیط خانواده کی اتفاق میافتد. بنابراین اثبات این جرم برای مدعیان آن نسبت به دیگر گزینهها سختتر بوده و نیاز به ذکاوت و هوش بالای قاضی پرونده دارد. البته همسرانی که مدام از طرف مقابل خود مورد فحاشی قرار میگیرند برای ثبات حقانیت ادعای خود در محاکم، میتواند با اخذ مجوز کتبی از دادگاه از دستگاه شنود استفاده نمایند. اگر در این رابطه نیاز به کسب اطلاعات بیشتری دارید میتوانید از طریق مشاوره با وکیل کیفری به جزئیات مرتبط با آن دست یابید.
قاضی پرونده معمولا مجازات فحاشی به همسر را براساس نوع فحاشی و معانی فحاشی صورت گرفته تعیین میکند. در صورتی که فحاشی همسر از نوع سنگین باشد، قاضی موظف است همسر مرتکب به فحاشی را به مجازات قذف محکوم نماید.
اما اگر فحاشی سبک باشد، در زمره توهین و هتک حرمت بوده و همسر مجرم به مجازات ۷۴ ضربه شلاق و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد. همچنین با توجه به دفعات جرم مجازات آن نیز متغیر بوده و اگر همسر برای چندمین بار مرتکب این جرم شده باشد، مجازات سنگینتری از جانب قانون برای او اعمال خواهد شد.
مجازات افترا
قبل از آنکه بدانیم قوانین موجود، در قانون مجازات اسلامی، چه مجازاتی را برای جرم افترا در نظر گرفته است، باید بدانیم که اصلا ماهیت جرم افترا چیست و چه موضوعاتی را در بر میگیرد. در تعریف حقوقی واژه افترا باید بگویم که هر گاه شخصی به یک شخص دیگر جرمی را نسبت دهد، اما قادر به اثبات آن در محاکم ادلیه نباشد، مرتکب جرم افترا شده است.
به عبارت دیگر افترا مترادف با تهمت بوده و تهمت زننده کسی هست که با استفاده از ترفندهایی اقدام به ایجاد پاپوش برای طرف مقابل خود میکند. اما به دلایلی این اقدام او با شکست مواجهه شده و خود آن فرد در برابر قانون متهم به جرم افترا میشود.
قانون مجازات اسلامی در ماده ۶۹۷ در رابطه با این جرم اذعان میدارد که هرگاه شخصی به واسطه اوراق چاپی و یا خطی یا نطق در مجامع و یا درج در روزنامه به شخصی جرمی را نسبت دهد که در اثبات آن ناتوان باشد، مجرم بوده و به مجازات حد افترا محکوم خواهد شد. طبق همان قانون عنوان شده مجازات مرتکب افترا یک ماه تا یک سال حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق میباشد.
لازم به ذکر است که جرم افترا باید کاملا عالمانه و عامدانه صورت بگیرد و در صورت نبود سوء قصد، جرم افترا محقق نمیشود. بنابراین شخص متهم به افترا باید به صورت قولی و فعلی با سوء نیت این جرم را انجام دهد.
مشاوره با وکیل به شما عزیزان کمک میکند، در چنین مواقعی کمتر در معرض سوء استفاده افراد سود جو قرار بگیرید.
مطالعه بیشتر 📖 شکایت از پزشک زیبایی و روش های اثبات آن
مجازات تهمت
همانطور که در مبحث قبلی و مجازات جرم افترا عنوان کردیم، جرم تهمت مترادف با جرم افترا است. بنابراین مجازات تهمت همان مجازاتی میباشد که در قوانین برای جرم افترا وجود دارد. جرم افترا و تهمت جزو جرایم سنگین بوده و همانطور که گفتیم در آن شخصی که قصد دارد ارتکاب جرمی را به دیگری به دیگر نسبت دهد، در اجرا مقاصد خود ناکام مانده و خود به عنوان مجرم شناخته میشود.
به این ترتیب وقتی فرد نتواند جرم، فرد مقابل خود را به اثبات برساند، مجرم است و مشمول مجازات مقرر در قانون برای این جرم خواهد شد. باید یادآوری کنیم که تحقق جرم تهمت و همچنین افترا نیاز به سه شرط اساسی دارد که در صورت عدم وجود یکی از این سه شرط، عمل انجام گرفته به عنوان جرم توهین محسوب نمیشود. این سه شرط به شرح زیر میباشد.
• صراحت در انتساب:
شخص تهمت زننده باید به صورت کاملا صریح یک عمل مجرمانه و خلاف شرع و عرف را به شخص مقابل خود نسبت بدهد.
عدم اثبات جرم:
عدم اثبات جرم نسبت داده شده به شخص مقابل مهمترین رکن تحقق جرم تهمت بوده و اگر فرد قادر به اثبات عمل منتسب به فرد مقابلش خود بشود، دیگر جرم تهمت صورت نمیگیرد.
مطالعه بیشتر 📖 طلاق ایرانیان خارج از کشور و قوانین مهم آن در سال 1401
• انتساب جرم به دیگری:
برای تحقق جرم توهین باید دو شخص در برابر هم قرار بگیرند و یکی از این اشخاص انجام عملی را به شخص مقابل خود نسبت بدهد. در صورتی که عمل نسبت داده شده به شخص مقابل، طبق قانون جرم باشد، جرم توهین و همچنین هتک حرمت محقق شده است.
مجازات توهین
جرم توهین، جرمی است که با فحاشی و استعمال الفاظ رکیک به همراه است. این جرم جزء جرایم قابل گذشت بوده و همانطور که با شکایت، شاکی خصوصی، موضوع آن در محاکم دادگستری مطرح میشود، با گذشت شاکی خصوصی نیز به اتمام میرسد. این جرم همچون دیگر جرایم کیفری از سه رکن مادی، معنوی و قانونی تشکیل میگردد.
مجازات جرم توهین طبق مفاد ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی اگر حد قذف نباشد، ۷۴ ضربه شلاق و یا جزای نقدی تا صد هزار تومان خواهد بود.
البته جرم توهین همچون جرم فحاشی با توجه به شرایط موجود دارای انواع و اقسام مختلفی است. به عنوان مثال جرم توهین میتواند شامل، توهین به رهبری، قذف، نظامات دولتی، افراد عادی و غیره باشد که مجازات مقرر شده برای هر کدام از موارد ذکر شده در قانون متفاوت است.
البته ناگفته نماند که تحقق جرم توهین نیاز به شرایط خاصی دارد که در صورت عدم شرایط لازم این جرم قابل اثبات نخواهد بود. برای آنکه توهین به عنوان یک جرم تلقی گردد، باید توهین به صورت فعل و موهن باشد. همچنین ناراحت شدن شخصی که به او توهین شده است برای تحقق این جرم کافی بوده و حقیقت داشتن و یا نداشتن کلمه توهین آمیز در تحقق جرم تاثیر ندارد.
مجازات جرم توهین در صورتی که قذف نباشد، جزای نقدی درجه شش بوده و برای این جرم مجازات شلاق با توجه به قانون کاهش مجازاتهای حبس تعزیری وجود ندارد.
مطالعه بیشتر 📖 حکم قسم دروغ در دادگاه و عواقب آن در سال 1401
مجازات فحش ناموسی
قانون مجازات اسلامی برای فحش ناموسی نیز مجازاتی را در نظر گرفته است. بنابراین هر گاه مجرم نسبت به اعضای خانواده طرف مقابل خود، فحاشی کند، و جرم او در محاکم ادلیه به اثبات برسد، طبق قوانین موجود، به ۸۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. همچنین مطابق قانون ۶۰۸ مجازات اسلامی، اگر عمل فحاشی بدون توجه به معنا و مفهوم آن صورت گیرد، مجازات مقرر شده برای آن کمتر بوده و حدود ۷۴ ضربه شلاق یا پنجاه تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
اگر درخواست وکیل حقوقی و همچنین وکیل خانواده دارید میتوانید همین حالا از طریق پلهای ارتباطی موجود، با کارشناسان این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
نتیجهگیری
با توجه به مطالب ذکر شده، میتوان گفت که فحاشی جزو جرایم کیفری بوده و در قانون مجازات اسلامی، برای مرتکبان این جرم مجازاتی تعیین شده است. مجازات فحاشی با توجه شرایط موجود متفاوت بوده و قاضی پرونده نوع مجازات را بر حسب اوضاع و شرایط موجود مشخص میکند. به عنوان مثال فحاشی در ملاء عام و یا فحاشی به مقامات کشوری به دلیل تاثیر گذار بودن آن بر نظم عمومی جامعه، دارای مجازات سنگینتری نسبت به دیگر گزینههای فحاشی هست. لازم به ذکر است که، برای جرم فحاشی زمانی مجازات تعیین میگردد که انجام آن توسط مجرم محرز بوده و در محاکم ادلیه به اثبات رسیده باشد.