وکیل خانواده

وکیل خانواده | بهترین وکیل خانواده

نهاد خانواده، هر چند ممکن است که در جوامع نوین انسانی، با تغییرات زیادی مواجه شده باشد؛ اما همچنان مهم­ترین نهاد انسانی است و قوانین زیادی نیز برای مدون و منظم کردن آن وضع شده است. در این جستار کوتاه تلاش می‌کنیم که با حقوق خانواده و وکیل خانواده آشنا شویم و ببینم که وکیل خانواده چه خدماتی ارائه می‌دهد مزایای استفاده از وکیل خانواده چیست.

وکیل خانواده کیست؟

می دانیم که وکالت شاخه های بسیاری دارد مثل وکیل حقوقی و یا وکیل کیفری، یکی دیگر از این شاخه ها وکیل خانواده است. پیچیدگی روابط خانوادگی در عصر حاضر، تعدد قوانین و دادگاه‌های تخصصی در این خصوص و پیچیده بودن مسائل حقوقی به طور کلی، موجب شده است که حتی خود مسائل حقوقی نیز به بخش‌های تخصصی متفاوتی تقسیم شوند؛ به نحوی که حتی حقوقدانان هم دیگر نمی توانند بر همه مسائل حقوقی مسلط باشند و ترجیح می‌دهند که فعالیت حرفه ای خود را در به صورت تخصصی در یک شاخه و گرایش خاص حقوقی مانند حقوق خانواده (حقوق خصوصی) ادامه دهند. به این ترتیب به وکلایی که کار کردن در زمینه تخصصی حقوق خانواده و مسائل مرتبط با آن را به عنوان کار تخصصی خود انتخاب می‌نمایند، وکیل خانواده اطلاق می‌شود. اما باید توجه داشت که حوزه حقوق خانواده بسیار گسترده است و می‌تواند شامل زیرمجموعه‌های متفاوت و متعددی باشد مانند وکیل طلاق. در این مقاله به تعدادی از خدماتی که یک وکیل خانواده می‌تواند ارائه کند، اشاره می‌کنیم.  

چه زمان باید از وکیل خانواده کمک بگیریم؟

واقعیت این است که بسیاری از ما ممکن است ندانیم که در چه مواقعی نیاز است که به یک وکیل خانواده مراجعه کنیم و شاید تنها موردی که از خدمات وکیل خانواده به ذهن ما برسد، در شرایط طلاق باشد. اما همانطور که گفته شد، حوزه حقوق خانواده خود بسیار گسترده است. گفته شد که خانواده یکی از مهم ترین نهاد‌های جامعه امروزی محسوب می‌شود و به همین دلیل دولت‌ها همواره در تلاش اند تا با قانون گذاری مناسب در این حیطه، علاوه بر تلاش برای کاهش اختلافات، برای موارد و دشواری‌های مختلف نیز راهکار پیش بینی کنند.از مهم­ترین این موارد، مباحث مربوط به فرزندان در خانواده است؛ مسائل متعددی از قبیل امور مرتبط با ثبت احوال، حضانت و نگهداری از فرزندان، نفقه و هزینه نگهداری از فرزندان، سلامت و حفاظت از فرزندان همگی در حقوق خانواده مطرح می‌شوند. 

هم چنین مسائلی از قبیل نحوه انعقاد پیوند زناشویی، پیامدهای عقد ازدواج برای طرفین، تعهدات مالی و غیرمالی طرفین نسبت به یکدیگر و فرزندان خود نیز از موارد مهم مطروح در حقوق خانواده هستند. علاوه بر این در هنگامی که افراد به هر دلیلی به این نتیجه می‌رسند که دیگر نمی توانند و یا نمی خواهند به زندگی مشترک خود ادامه دهند نیز قانون وارد بازی می‌شود و تشریفات زیاد و مهمی را برای مطرح کردن درخواست جدایی، پذیرش درخواست جدایی و تکلیف فرزندان حاصل از ازدواج و نیز مسائل مالی مرتبط با آن مطرح می‌کند. همانطور که مشاهده می‌شود این موارد، مسائل بسیار حساس و مهمی هستند که بر هسته اصلی جامعه یعنی خانواده اثر گذارند و نه تنها تاثیرات آن‌ها بر زندگی فردی افراد بسیار چشمگیر است و حتی می‌تواند بسیاری دیگر از اطرافیان و سایر اعضای خانواده را نیز در بگیرد بلکه اثرات اجتماعی بسیار مهم و عمیقی نیز در پی دارد. بنابراین هم از حیث فردی و هم از حیث اجتماعی بسیار مهم است که در امور مرتبط با حقوق خانواده، افراد یا خود از تخصص کافی برخوردار باشند یا بتوانند از خدمات افرادی که این تخصص را دارند، استفاده کنند.

در اینجا تلاش می‌کنیم به طور مختصر برخی موارد و اصطلاحات مرتبط با حقوق خانواده را به طور مختصر معرفی کنیم.

نفقه

نفقه به موجب ماده 1107 قانون مدنی عبارت است از مسکن و البسه و غذا و اثاث‌البیت که به طور متعارف با وضعیت زن متناسب باشد. در عقد دائم مرد وظیفه تامین نفقه همسر و فرزندان- را بر عهده دارد[2]. در صورتی که زن ناشزه باشد و بدون دلیل موجه از اجرای وظایف زناشویی خود سر باز بزند، مستحق نفقه نخواهد بود. ترک انفاق زوجه- عدم پرداخت نفقه در صورتی که مرد توانایی مالی داشته باشد و زن نیز ناشزه نباشد، به موجب ماده 642 قانون مجازات اسلامی جرم محسوب می‌شود: «هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد… دادگاه او را از سه ماه و یک‌ روز تا پنج ماه حبس محکوم می‌نماید.»

مهریه

مهریه، یک نهاد حقوقی و بسیار قدیمی در حقوق ایرانی و اسلامی است و به توافقی عنوان می‌شود که زن و مرد در هنگام عقد ازدواج یا بعد از آن- انجام می‌کنند و به موجب آن مرد می‌پذیرد که هر چیزی را که ارزش مالی داشته باشد، به همسر خود بدهد. مهریه انواع مختلفی دارد و با توجه به مسائل فرهنگی و خانوادگی هر شخص متفاوت است. به لحاظ قانونی، مهریه هیچ سقفی ندارد و هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد می‌تواند با توافق به عنوان مهریه تعیین شود. اما امروزه به دلیل چالشهای جامعه در صورتی که مرد نتواند مهریه بالای 110 سکه  را پرداخت کند، نسبت به مابه­التفاوت، قابل پیگرد قانونی نیست

اجرت­المثل ایام زناشویی

بعد از وقوع عقد ازدواج، هر یک از زن و مرد نسبت به یکدیگر وظایفی دارند که باید آن‌ها را انجام دهند. یکی از مهم ترین این وظایف برای مرد پرداخت نفقه و برای زن تمکین از مرد است. اما مطابق عرف و فرهنگ ما، علاوه بر این وظایف که در قانون شناخته شده اند، زن‌ها اصولاً در خانه عهده دار امور دیگری از قبیل خانه داری، آشپزی، مراقبت از فرزندان و … هستند. از آنجا که انجام این امور وظیفه شرعی و قانونی زنان نیست، در صورتی که زن این امور را به قصد تبرع و رایگان انجام نداده باشد، برای انجام این امور مستحق دریافت نوعی حق الزحمه  از سوی مرد است. به این مبلغ اجرت المثل ایام زوجیت گفته می‌شود و تعیین میزان آن با توجه به شرایطی از قبیل سالهای زندگی مشترک بر عهده دادگاه است.

طلاق توافقی

 در این نوع از طلاق، زوج و زوجه به هر دلیلی هر دو تمایل به جدایی از یکدیگر دارند و دیگر نمی خواهند به زندگی مشترک خود ادامه دهند. نکته مهم در خصوص طلاق توافقی این است که طرفین در خصوص تمام مسائل میان خود، مهریه زن، نفقه فرزندان، شرایط حضانت فرزندان، نحوه  و مدت ملاقات با فرزندان به توافق کامل رسیده باشند. در حقوق ایران اصولاً طلاق از طرف مرد ممکن است مگر اینکه زوج قبلاً به زوجه خود وکالت در طلاق داده باشد. علاوه بر این، زوجین به هیچ شکل نمی توانند بدون مراجعه به دادگاه و ثبت درخواست طلاق خود به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و تقاضای طلاق نمایند. دفاتر اسناد رسمی تنها در صورت ارائه حکم دادگاه، قادر به اجرای طلاق هستند.

نفقه فرزند

نفقه فرزندان بر عهده پدر است حتی اگر حضانت فرزندان با پدر نباشد. در اینجا لازم است اشاره کنیم که تکلیف پدر در پرداخت نفقه فرزندان در صورت داشتن توانایی مالی است. اگر پدر توانایی مالی داشته باشد و از پرداخت نفقه خودداری کند، به موجب ماده 642 قانون مجازات این امر جرم محسوب شده و شخص خاطی به مجازات حبس (سه ماه و یک روز تا 5 ماه) محکوم می‌شود. در صورتی که پدر توانایی مالی نداشته باشد، وظیفه پرداخت نفقه فرزندان بر عهده جد پدری است. اگر جد پدری نیز امکان پرداخت نفقه را نداشته باشد یا در قید حیات نباشد، وظیفه پرداخت نفقه بر عهده مادر قرار می‌گیرد.

حضانت فرزند

مطابق قانون مدنی ایران نگهداری فرزندان هم حق و هم وظیفه پدر و مادر است. طبیعی است که تا زمانی که زوجین به زندگی مشترک خود ادامه می‌دهند، فرزندان آن‌ها نیز با آن‌ها زندگی می‌کنند و در خصوص حضانت و نگهداری فرزندان مسئله چندانی پیش نخواهد آمد. اما در زمانی که یکی از والدین فوت می‌کند یا تصمیم به طلاق می‌گیرند، باید در خصوص حضانت تعیین تکلیف شود. در صورت فوت هر یک از والدین، حضانت فرزندان با والد دیگر خواهد بود. اما در صورت طلاق مسئله پیچیده ­تر است. قانون در حال حاضر این است که بعد از طلاق، تا هفت سالگی فرزند اولویت حضانت با مادر و پس از آن با پدر است[3].

مشاوره با وکیل خانواده

مشاوره با وکیل خانواده‌ می تواند گامی مهم در حل و فصل مشکلات و مشاجرات خانوادگی باشد. خیلی از افراد به دلیل ناآگاهی و عدم شناخت از قوانین، ممکن است دچار مشکلات قضایی و حقوقی شوند. مسائل و مشکلات خانوادگی هم از این قاعده مستثنی نیست و طیف وسیعی از مسائل گوناگون را در بر می گیرد. مسائلی مانند مهریه، چگونگی تعیین مهریه به نحوی که قابل وصول باشد، نفقه و هزینه زندگی روزمره زن و فرزندان، شرایط نگهداری فرزندان بعد از طلاق، طلاق توافقی یا طلاق به خواست یکی از زوجین و شرایطی که در صورت وجود آن ها راه برای گرفتن طلاق از طرف هریک از زوجین هموار تر می شود و …؛ همچنین اخذ مشاوره در رابطه با حق تکفل فرزندان، مسائل و مشکلات حقوقی ماترک و میراث از طرف پدر مادر یا فرزندان، چگونگی تعیین تکلیف اموال و وسایل زندگی زوجین پس از جاری شدن طلاق و خیلی از مسائل دیگر که می‌توانند نقش تعیین کننده ای در زندگی و آینده افراد مختلف داشته باشد.
به طور کلی مشاوره با وکیل خانواده برای آن دسته از عزیزانی که درگیر موضوعات حقوقی و خانوادگی هستند بهترین راه برای برون رفت از این مشکلات است.
مشاوران و وکلای خانوادگی به دلیل آشنایی با قوانین مختلف و آگاهی از چگونگی عبور از پیچ و خم های قضایی و اداری می توانند کوتاهترین راه را برای گذر از مسائل و مشکلات خانوادگی پیش روی مراجعین قرار دهند تا آنها هرچه سریعتر با مدیریت هزینه و وقت بتوانند به سرمنزل مقصود برسند.
هرچند برای رفع و رجوع مشکلات در حوزه های مختلف به خصوص مسائل و مشکلات خانوادگی برای دادخواهی باید در اولین گام به مراجع قضایی یا همان دادگاه صالح خانواده در محل اقامت خوانده یا زوجه مراجعه شود، ولی بدون اطلاع از قانون، مراحل و روند دادرسی نمی توان بر مسائل و مشکلات حقوق خانوادگی در یک زمان کوتاه فائق آمد ولی اگر خواهان و خوانده قبل از آغاز هر کاری با مراجعه به مشاوران حقوقی نسبت به شرایطی که در آن قرار گرفته اند آگاهی لازم را به دست آورند و ادامه کار را گام به گام هماهنگ با وکیل خانواده به پیش بروند، از نظر حقوقی و قضایی شرایط بهتری خواهند داشت و بهتر می توانند از پیچ و خم های دانش حقوق عبور کنند؛ بنابراین از اولویت های اولیه و بهترین راه برای دادخواهی و گرفتن حق و حقوق قانونی افراد در مسائل و مشکلات خانوادگی، مشاوره با وکیل خانواده می باشد.

بهترین وکیل خانواده چه ویژگی هایی دارد؟

بهترین وکیل خانواده چه ویژگی هایی دارد؟

 

معمولا مراجع قضایی و قضات هرکس را با عنوان وکیل تایید نمی کنند و اجازه حضور در جلسات رسیدگی به افراد متفرقه داده نمی شود. هرچند گرفتن مشاوره در این زمینه از افراد مختلف بلامانع بوده و کسی در این زمینه بازخواست نمی شود، اما بر اساس روال قانونی کسی می تواند با عنوان وکیل خانواده به افراد خوانده یا خواهان مشاوره حقوقی بدهد که “داری پروانه وکالت” بوده و وکالت پرونده را به صورت قانونی در دست گرفته و روند قانونی آن را برای حصول نتیجه مطلوب دنبال کند.

وکیل خانواده می تواند با استفاده از وکالتنامه خود از طرف خواهان یا خوانده در دادگاه صالحه اعلام وکالت نموده و در حدود تعیین شده در سند وکالتنامه مذکور به جای موکل خود در روند رسیدگی قضایی پرونده شرکت کرده و کلیه مراحل را شخصاً پیگیری و دنبال نماید.
هرچند قبل از آغاز هر کاری، داشتن شماره وکیل خانواده برای یک فرد ضروری است تا برای گرفتن وقت یا مشاوره مفید بتواند از آن استفاده کند، ولی بهترین حالت حصول توافق با یک وکیل خانواده و رسیدن به نتیجه مثبت این است که علاوه بر دریافت مشاوره و راهنمایی، روند پیگیری پرونده به وکیل واگذار شود.
برای انتخاب یک وکیل خوب باید به این نکته توجه داشت که هر وکیل پایه یک دادگستری از نظر قانون صلاحیت طرح همه نوع دعاوی را دار، اما وکلای خوب و کارآمد سعی می کنند که در یک زمینه خاص فعالیت کنند تا بتوانند با به دست آوردن تجربه و مهارت لازم به عنوان وکیل تخصصی در آن زمینه خاص فعالیت کنند.
وسعت گسترده دعاوی حقوقی، کیفری و روند های متفاوت طرح دعوا و اجرا به گونه ای است که یک وکیل حقوقی نمی تواند در همه زمینه‌ها فعالیت کند و از بازده خوبی برخوردار باشد. بنابراین بهترین وکیل در هر موضوع حقوقی کسی است که سابقه طولانی از انجام پرونده های حقوقی در زمینه موضوع مورد نظر را داشته باشد تا از مهارت و توان کافی برای حصول نتیجه برخوردار گردد.
یک وکیل لایق و با تجربه باید به مواد قانونی، آرای وحدت رویه، نحوه دادرسی و به طور کلی به موضوع پرونده تسلط کافی داشته باشد، از سابقه خوبی در حصول نتیجه پرونده های مشابه برخوردار بوده و همچنین از قدرت کلام بالا و توان مدیریت جلسات دادگاه نیز بهره مند باشد.
یک وکیل خوب و ماهر با آگاهی از روال قانونی و روش اداری قضات مختلف می تواند پرونده های خانوادگی را در بازه زمان کوتاه با نتایج خوب برای موکل خود به پایان برساند. وکیل خانواده باید بتواند در چهارچوبی که برای خود و موکلین در نظر گرفته است فعالیت کند و اجازه ندهد حقوق موکلین پایمال شود.

وکیل خانواده در چه اموری می تواند راهنمای ما باشد؟

وکیل خانواده می تواند در زمینه همه مسائلی که به اعضای خانواده در مسائل حقوقی و قانونی مربوط می شود راهنمای مناسبی باشد. گستره مسائل حقوقی خانوادگی که وکیل خانواده می تواند در چهارچوب آن فعالیت کند، بسیار وسیع بوده و هر موضوعی که به نحوی با مسائل سببی و یا نسبی خانواده نظیر طلاق و مسائل زناشویی، ارث و میراث و غیره مرتبط باشد، دامنه فعالیت وکیل خانواده را در بر می‌گیرد. همچنین علاوه بر آن که اعضای خانواده به تناسب اتفاقاتی که در حیطه زندگی شخصی یا خانوادگی برایشان رخ میدهد می‌توانند به وکیل خانواده مراجعه کنند، جهت دریافت مشاوره در رابطه با دیگر مشکلات قضایی و حقوقی که برای آنها پیش می‌آید می ‌توانند از وکیل خانواده درخواست کمک کنند تا دچار مشکلات مختلف نشوند و در صورت پیشامد مسائل و مشکلات بتوانند با حداقل هزینه مسائل پیش روی را حل کرده و از سد آن‌ها عبور نمایند.

وکیل خانواده برای طلاق

وکیل خانواده برای طلاق

 

یکی از موضوعات مهم حقوق خانواده مبحث طلاق می باشد. طلاق معمولا به دو شکل اتفاق می افتد یا طرفین به این نتیجه می‌‌رسند که ادامه زندگی مشترک در شرایط موجود برای آن ها مقدور نیست و بهتر است هرچه زودتر به زندگی مشترک خود پایان بدهند. یا یکی از زوجین چه مرد یا زن از زندگی زناشویی خود راضی نبوده و تمایل دارد به آن خاتمه دهد.
معمولا هر کدام از حالات ذکر شده دارای شرایط و ضوابط خواص خود هستند که باید زوجین با توجه به روال و فرآیند قانونی برای رسیدن به هدف و منظور خود تلاش کنند. بهترین راه برای حصول نتیجه در این زمینه مراجعه به وکیل خانواده برای طلاق است.

 مراجعه به وکیل خانواده در تهران و شهرستان‌ها می تواند راه را برای رسیدن به هدف کوتاه تر کند و رفت و آمد هریک از زوجین طرف دعوی را که وکیل اختیار نموده است کاهش داده و نهایتا فقط برای مسائل مهم و ضروری به مراکز قضایی مراجعه کنند.
طلاق یک بحث مفصل و مسئله گسترده است که فقط به گرفتن حکم یا اجازه طلاق از دادگاه محدود نمی شود و مسائل و موارد زیادی را در بر می گیرد که باید نسبت به حل و رفع آن ها تصمیم گیری شود که در آینده مشکل ساز نگردد. مثلا یکی از مسائل مهم طلاق، موضوع مهریه است که باید در مورد میزان و نحوه دریافت آن تصمیم گیری شود و نیز در صورتی که زوجه تصمیم به بخشیدن آن بگیرد روال کار در ادامه بر عهده وکیل خانواده خواهد بود.
بر اساس قانون مدنی، طلاق در اختیار مرد می باشد و اینکه چگونه می تواند یک زن این حق را به دست آورد و در صورتی که این حق را نداشته باشد چگونه می تواند دادگاه را مجاب به صدور حکم طلاق از مرد کند، یکی از مسائل مبتلا به امروزه در دادگاه های خانواده می باشد. همچنین این موضوع مهم که تعیین سرنوشت حضانت فرزندان بعد از طلاق چگونه خواهد شد و سایر مسائل مربوطه نیز از جمله مسائل حقوقی در بحث خانواده می باشد که البته این مسائل به این حد، محدود نشده و مسائل کیفری خانواده مثل زنا، قتل و… را نیز در بر می گیرد که وکیل خانواده تهران می تواند بهترین گزینه برای رفع و رجوع این مسائل باشد.
بطور کلی برای عبور از شرایط و مراحل پیچیده طلاق، مراجعه به وکلای ماهر و مسلط به قانون ضروری است که در وهله اول باید برای گرفتن مشاوره اقدام شود و در صورت رسیدن به اطمینان خاطر برای طلاق، وکیل خانواده جهت ادامه روند دادرسی می تواند بهترین روش برای برون رفت از این شرایط باشد.

وکیل خانواده برای مهریه

براساس قوانین و مقررات جاری کشور در حیطه مسائل خانواده و مبحث ازدواج، مهریه یک حق قانونی و شرعی است که به محض وقوع عقد ازدواج به زن تعلق می گیرد که در صورت مطالبه این حق از سوی زن و استنکاف زوج از آن، زن می تواند جهت گرفتن حق خود از طریق مراجع قضایی اقدام کند، ولی باید توجه داشت که عدم اطلاع از روال قانونی و مقررات جاری می‌تواند برای افراد مشکل ساز شود و روند دادرسی را طولانی کرده و اغلب موجبات سردرگمی افراد را فراهم می نماید؛ لذا بهترین راه برای حصول نتیجه در این زمینه، مراجعه به وکلای ماهر و باتجربه دادگستری است تا بتوان در یک زمان کوتاه و بدون دردسر، کارهای حقوقی مربوط به طلاق را انجام داده و نتیجه مورد نظر را به دست آورد.

وظایف وکیل خانواده

وظایف وکیل خانواده

 

وکیل خانواده می تواند نقش مهمی در حصول نتیجه مشکلات و دعاوی خانوادگی داشته باشد. وکیل خانواده پس از قبول حق وکالت بنابر شرایط ممکن است وظایف زیادی را عهده دار شود. مثلا در دعاوی مختلف خانوادگی در صورت عدم حضور موکل به هر دلیلی در دادگاه، وکیل خانواده می تواند برای ادامه روند دادرسی به دادگاه مراجعه کرده و فرایند امور را بر اساس ضوابط قانونی ادامه دهد.

در این شرایط بهترین وکیل خانواده به عنوان وکیل خواهان یا خوانده در محاکم دادرسی حضور پیدا می کند و رسیدگی های لازم را انجام داده و از حق و حقوق موکل خود دفاع می‌کند. یکی از وظایف وکیل خانواده نیز ارائه مشاوره‌های حقوقی لازم به هریک از اعضای خانواده و برعهده گرفتن وکالت هر کدام از آن‌ها در صورت به وجود آمدن مسائل حقوقی و مشکلات قضایی می باشد. همچنین وکیل خانواده می تواند با داشتن مدارک لازم به عنوان نماینده خواهان یا خوانده در مزایدات مربوط به اخذ مهریه از طریق ثبتی اقدام کرده و کلیه امور ثبتی مربوط را به انجام برساند.
تهران پایتخت و بزرگترین شهر ایران است که تقریبا همه مراکز تصمیم گیری و نهاد های اجرایی در این شهر قرار دارد. بنابراین برای انجام امور اداری و مالی داشتن بهترین وکیل خانواده تهران می تواند یک امتیاز مناسب در جهت پیشبرد اهداف خانوادگی باشد و در صورت وجود وی حضور فیزیکی اعضای خانواده برای پیگیری امور قانونی، اداری و مالی به حداقل ممکن کاهش پیدا می کند.

تعریف اجرت المثل و شرایط آن از دید بهترین وکیل خانواده

مطابق ماده 336 قانون مدنی چنانچه فردی حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده یا آنکه شخص مذکور عادتاً مهیای آن عمل باشد، مستحق اجرت عمل خود خواهد بود؛ مگر این که معلوم شود قصد تبرع داشته است.

بر همین مبنا، در سال 1385 به موجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی، مقوله اجرت المثل ایام زناشویی تعریف و مشخص گردید. مطابق تبصره ماده 336:

«چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً بر عهده وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید.»

بنابراین به نظر می رسد قانون گذار اعمال اشخاص را محترم دانسته و برای آن اعمال اجرت المثل مشخص کرده است. در رابطه زوجیت نیز اگرچه زوجین تکالیفی را شرعاً و قانوناً برعهده دارند که جهت انجام آن تکالیف هیچ یک از آنها حق مطالبه اجرت یا عوض را نخواهند داشت، اما چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً و قانوناً بر عهده وی نبوده و عرفاً برای آن کارها اجرت المثل تعیین شود، به دستور همسر خود و بدون آنکه قصد تبرع داشته باشد، انجام دهد و برای دادگاه نیز قصد زوجه ثابت گردد، دادگاه اجرت المثل امور انجام شده توسط زوجه را محاسبه و حکم به پرداخت آن می نماید. بر اساس مفهوم تبصره ماده 336 قانون مدنی، اموری که شرعاً بر عهده زوجه می باشد قابل مطالبه اجرت المثل نیست؛ هرچند به درخواست و دستور زوج صورت گرفته باشد. اما اعمالی چون آشپزی، نظافت منزل و حتی شیردادن به نوزاد در زمره اعمال شرعی و قانونی واجبه زوجه نبوده و چنانچه به دستور زوج باشد، اجرت المثل بدان تعلق خواهد گرفت. مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت دارای شرایطی است که ذیلاً به آنها اشاره خواهیم نمود:

1. فقدان قصد تبرع

در زندگی زناشویی ممکن است زوجه در قبال کارهای خود قصد مطالبه هیچ وجهی را نداشته باشد یا به عبارت دیگر، به صورت رایگان کارهایی که شرعاً و قانوناً بر عهده وی نبوده را انجام داده باشد که در این صورت زوجه قصد تبرع داشته و فقدان این شرط مهم سبب عدم تعلق اجرت المثل به زوجه خواهد شد. اما چنانچه زوجه کارهای فوق الذکر را بدون قصد تبرع و با قصد مطالبه وجه انجام داده باشد، مستحق اجرت المثل اعمال خود خواهد بود. البته ذکر این نکته لازم است که اصل بر عدم قصد تبرع زوجه بوده و چنانچه زوج مدعی قصد تبرع زوجه باشد، بایستی در دادگاه صالحه این امر به اثبات برسد. در این مورد وکیل خانواده به خوبی می تواند مشاور دقیقی جهت مسائل مربوط به قصد تبرع و عدم آن برای زوجین باشد.

2. عدم تکلیف شرعی و قانونی زوجه و دستور زوج

شرط مهم دیگری که در خصوص استحقاق زوجه جهت دریافت اجرت المثل ایام زوجیت وجود دارد این است که زوجه تکلیف شرعی و قانونی برای آن کارها نداشته و نیز به دستور و درخواست زوج آن ها را انجام داده باشد.

3. طلاق از طرف زوجه نباشد

جهت تقاضای اجرت المثل ایام زوجیت بایستی شوهر تقاضای طلاق داده باشد. بنابراین در صورتی که زن درخواست طلاق بدهد و نیز در موردی که شوهر درخواست طلاق را به دلیل تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار زوجه داده باشد، اجرت المثل به زن تعلق نخواهد گرفت. در خصوص دریافت اجرت المثل، مراجعه به وکیل خانواده جهت طرح دعوا بهترین راهکار می باشد.

قوانین مهریه از نگاه بهترین وکیل خانواده

مهریه مالی است که اولاً مالکیت داشته و ثانیاً زوجه به محض وقوع نکاح بر آن تملک پیدا می کند. هر میزان از مهریه قابل وصول بوده و محدودیتی جهت وصول مهریه وجود ندارد تنها مسأله ای که در این خصوص دیده می شود، ماده 22 قانون حمایت خانواده است که بیان می دارد:

« هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد، در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است.»

در واقع بازداشت زوج صرفاً در خصوص مهریه تا میزان 110 عدد سکه بهار آزادی یا معادل آن می باشد و چنانچه اموالی از زوج یافت شود یا ایشان توانایی کافی برای پرداخت مهریه داشته باشد، بیش از 110 عدد نیز قابل وصول خواهد بود. امروزه دو روش جهت وصول مهریه وجود دارد. روش اول آن است که زوجه به اداره اجرای ثبت مراجعه و از طریق آن نسبت به توقیف اموال زوج اقدام نماید. روش دوم جهت وصول مهریه، مراجعه به دادگاه است. چنانچه زوجه به دنبال وصول مهریه خود باشد، بایستی نسبت به تقدیم دادخواست مطالبه مهریه همراه با ادله و مدارکی چون عقدنامه رسمی اقدام نماید. در خصوص این دعوا با توجه به پیچیدگی آن، وکیل خانواده می تواند ضمن ارائه مشاوره لازم جهت پیگیری امور ثبتی یا حقوقی از طریق اداره ثبت یا دادگاه نیز اقدام نماید.

شرط وکالت زن در طلاق

اخذ وکالت در طلاق توسط زوجه به روش های ذیل امکان پذیر می باشد:

  1. وکالت در طلاق به صورت شرط ضمن عقد نکاح در سند ازدواج قید گردد.
  2. مراجعه به دفتر اسناد رسمی و اخذ وکالت از زوج جهت امر طلاق. قابل ذکر است زوجی که خارج از کشور سکونت دارد، می تواند با مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایران نسبت به اعطای وکالت جهت طلاق به همسرش اقدام نماید.

اگر وکالت زن در طلاق به روش اول یعنی به صورت شرط ضمن عقد نکاح به زوجه داده شده باشد، از آن جایی که عقد نکاح دائم، قراردادی لازم محسوب می شود لذا وکالت مذکور نیز قابل عزل نیست؛ بنابراین زوج امکان عزل زوجه (وکیل) را نخواهد داشت. لازم به ذکر است شروط دوازده گانه عقدنامه ها به عنوان وکالت بدون قید و شرط محسوب نشده و چنانچه زوجین دراین خصوص توافق داشته باشند، می توانند به عنوان شرط مستقل وکالت در طلاق را در ضمن سند نکاح ذکر نمایند. اما اگر وکالت زن در طلاق از طریق مراجعه به دفترخانه و اعطای وکالت از سوی زوج به زوجه باشد، امکان عزل وکیل (زوجه) وجود خواهد داشت؛ به عبارت دیگر، سند وکالتنامه در دفتر اسناد رسمی بنا به خواست زوج می تواند غیر قابل عزل یا قابل عزل باشد. اگر وکالتنامه مذکور مدت دار باشد، به معنای آن است که مرد حق عزل را صرفاً در آن مدت از خود سلب نموده است و پس از این مدت، وکالت به خودی خود پایان می پذیرد و دیگر اعتباری ندارد. چنانچه زوجه وکالت در طلاق داشته باشد، به معنای آن نیست که مرد مستقلاً نمی تواند زوجه را طلاق دهد؛ بلکه مرد می تواند هم مستقلاً نسبت به طلاق زوجه اقدام نماید و هم آنکه ضمن عقد نکاح یا در دفترخانه به اعطای وکالت در طلاق به زوجه بپردازد. نکته مهمی که وجود دارد این است که زن لزوماً بایستی جهت انجام مراحل طلاق وکالت را به وکیل خانواده تفویض نماید که در این صورت، وکیل خانواده به عنوان وکیل مع الواسطه زوج خواهد بود. در این حالت، زن جهت اعمال وکالت در طلاق به وکیل خانواده مراجعه نموده و اقدام به اعطای وکالت مع الواسطه به ایشان می نماید. وکیل خانواده به وکالت از موکلش یعنی زوج امور مربوطه را بدون حضور ایشان پیگیری می کند. یکی از موارد مهمی که در خصوص وکالت زن در طلاق وجود دارد این است که بایستی وکالتنامه تنظیمی به نحو کامل حدود اختیارات را بیان نموده باشد؛ بدین معنا که مشخص کند وکیل حق اسقاط تجدید نظر و فرجام خواهی و اختیار قبول بذل را دارد.

مشاوره با وکیل خانواده درباره حضانت فرزند پس از فوت پدر

مطابق ماده 1168 قانون مدنی:

«نگهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.»

حضانت به معنای نگهداری و مراقبت از فرزند از جنبه های جسمی، روحی، مادی و معنوی و نیز تعلیم و تربیت ایشان می باشد. حضانت بر اساس ماده فوق هم حق و هم تکلیف پدر و مادر است. بر اساس ماده 1171 قانون مدنی:

« در صورت فوت یکی از ابوین، حضانت طفل با آن که زنده است خواهد بود؛ هرچند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده باشد.»

در صورت فوت پدر، مادر اولویت حضانت فرزند – چه پسر و چه دختر – را دارد حتی اگر ازدواج کند. چنانچه پدر در زمان حیات قیم برای فرزند خود تعیین کرده باشد تا در صورت فوت، آن قیم به امور فرزندش رسیدگی نماید، مطابق نص صریح ماده 1171 به شرح فوق همچنان حضانت با مادر خواهد بود. به نظر می رسد این رویه قضایی و قانونی به علت علقه و انس فرزند با مادر می باشد و زمانی که فرزند پدر خود را از دست دهد، تنها مادر می تواند نگاهدار فرزند خویش باشد. در خصوص استرداد یا تحویل فرزند پس از فوت پدر و نیز اعمال حضانت توسط مادر، وکیل خانواده بهترین راهکارها را ارائه خواهد داد.

وکیل فسخ نکاح

روش های بر هم زدن ازدواج شامل طلاق و فسخ نکاح است. اگرچه قانون گذار به علت ثبات خانواده امکان برهم زدن ازدواج را جز در موارد صریح قانونی اجازه نداده است لکن جهت جلوگیری از زیان فاحش همسری که در معرض عیوب پراهمیت قرار می گیرد، به طور مشخص موارد فسخ نکاح را برای زوجین در قانون مدنی مشخص کرده است. ماده 1122 قانون مدنی در خصوص فسخ در اثر عیوب مرد بیان می دارد:

«عیوب زیر در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود:
1. خصاء
2. عنن به شرط اینکه ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد.
3. مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازه ای که قادر به عمل زناشویی نباشد.»

ماده 1123 قانون مدنی نیز در خصوص حق فسخ زوج ناشی از عیوب زوجه بیان می دارد:

« عیوب ذیل در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود:
1. قرن
2. جذام
3. برص
4. افضاء
5. زمین گیری
6. نابینایی از هر دو چشم.»

همچنین قانونگذار در ماده 1121 قانون مدنی، جنون هریک از زوجین به شرط استقرار را موجب حق فسخ برای طرف مقابل دانسته است. لازم به ذکر است فسخ محدودیت ها و پیچیدگی های طلاق را ندارد. در واقع طلاق دارای تشریفاتی خاص می باشد که فسخ نکاح این تشریفات را ندارد. به عنوان مثال، طلاق به دو شاهد مرد نیاز دارد و باید صیغه طلاق جاری شود اما فسخ نکاح صرفاً با خواست صاحب حق فسخ انجام می شود و دادگاه صرفاً وجود یا عدم حق فسخ را بررسی می کند و پس از احراز وجود حق فسخ توسط دادگاه خانواده، فسخ جاری خواهد شد. در فسخ نکاح بر خلاف طلاق نیازی به ارجاع زوجین به داوری نبوده و نیز اگر زوج پیش از نزدیکی فسخ نکاح را اعمال کند، جز در مورد عیب عنن تکلیف پرداخت مهریه نخواهد داشت در حالی که در طلاق پیش از نزدیکی، مرد باید نصف مهریه را به همسر خویش پرداخت نماید. اگرچه فسخ نکاح تشریفات کمتری دارد و از پیچیدگی اجرایی محدودتری نسبت به طلاق برخوردار است لکن احراز حق فسخ و موارد مصرّح قانونی به شرح فوق امری سخت و پیچیده بوده و از این رو، هر یک از زوجین جهت انجام فسخ و نیز اثبات وجود حق فسخ نزد مرجع صالحه بایستی از وکیل خانواده در این زمینه کمک گرفته و با وی مشاوره نمایند. وکیل خانواده می تواند ضمن احراز عیب پس از مشاوره با زوج یا زوجه، دادخواست مناسبی تنظیم نموده و سپس در دادگاه خانواده به دفاع از حق موکل خویش در اثبات وجود حق فسخ ایشان بپردازد.

وکیل برای حق حبس زن

طبق ماده 1085 قانون مدنی:

« زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.»

ابتدا به تعریف حق حبس پرداخته و سپس حق حبس زوجه را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در واقع یکی از تقسیم بندی های عقود، تقسیم عقود به عقود معوّض و غیر معوّض می باشد. عقود معوّض به این معناست که طرفین در قبال یکدیگر تعهد دارند و تا زمانی که یک طرف تعهد خود را انجام نداده، طرف مقابل می تواند از انجام تعهد خود امتناع نماید و این امتناع که قانوناً به عنوان یک حق و امتیاز برای شخص مذکور در نظر گرفته شده است، حق حبس نام دارد. در حقیقت حق حبس نوعی ضمانت اجرای مناسب در عقود معوّض می باشد. همین امر در نکاح و زندگی خانوادگی نیز پیش بینی شده است با این تفاوت که قانونگذار حق حبس را برای زوجین در نظر نگرفته و صرفاً در ماده 1085حق حبس را برای “زوجه” به رسمیت شناخته است و به موجب آن، با توجه به تکلیفی که مرد به پرداخت مهریه دارد، زن می تواند از ایفای وظایف زناشویی امتناع نماید و این امتناع به عنوان حق حبس زن در نظر گرفته شده است و مانع پرداخت نفقه نخواهد شد. در حقیقت عدم تمکین زن در این حالت قانونی و مشروع بوده و حق نفقه زوجه را ساقط نخواهد کرد. زوجه جهت اجرای حق خود در این خصوص بایستی ابتدا مهریه خود را از طریق اجرای ثبت یا دادگاه خانواده صالح مطالبه نماید و در صورت استنکاف مرد از پرداخت مهریه، زن می تواند از حق حبس خود استفاده نماید یا به عبارت دیگر، از تمکین خودداری کند. در این حالت، زن همچنان حق دریافت نفقه را داشته و مرد موظف است نفقه وی را نیز پرداخت نماید. درخصوص اجرای مهریه و استفاده از حق حبس یا به عبارت دیگر، عدم تمکین قانونی زوجه وکیل خانواده مناسب میتواند کلیه مراحل قانونی مربوطه را تا حصول نتیجه پیگیری نماید.

 

وصلت موقت و شرایط آن

یکی از انواع عقد نکاح که در فقه و قانون به رسمیت شناخته شده است، عقد نکاح موقت می باشد. این نوع عقد نکاح، دارای مدت زمان معیّن و مهریه مشخّصی می باشد و منجر به زوجیت موقت زن و مرد به یکدیگر می شود. مهریه در این نوع عقد بایستی حتما معلوم و معین باشد؛ در غیر اینصورت، عقد نکاح موقت باطل خواهد بود. زن و مرد باید جهت انعقاد صیغه موقت جمله صیغه را بخوانند و پس از آن به ازدواج یکدیگر در خواهند آمد و محرمیت حاصل خواهد شد. این جمله صیغه ممکن است توسط مرد یا زن و یا حتی توسط وکیل آن دو قرائت شود و با توجه به فردی که صیغه موقت را می خواند، عبارت های این جمله متفاوت می شود. شرایط لازم جهت وصلت موقت مشتمل بر شرایط عمومی و اختصاصی این نوع عقد نکاح است. شرایط عمومی شامل وجود قصد و رضا جهت انعقاد عقد، عدم وجود مانع جهت عقد و نیز اذن پدر یا جد پدری در ازدواج موقت دختر باکره. شرایطی که صرفاً در عقد نکاح موقت وجود دارد، تعیین مدت و مهریه می باشد. با توجه به اینکه صیغه موقت می تواند توسط وکیل خوانده شود، طرفین یا یکی از آن ها با مراجعه به وکیل خانواده جهت اجرای صیغه عقد موقت به ایشان وکالت می دهند.

حق ملاقات با فرزند و قوانین آن از دید وکیل خانواده

قانونگذار در ماده 1174 قانون مدنی بیان می دارد:

« در صورتی که به علت طلاق یا به هر علت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند، هریک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوط به آن در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.»

مطابق ماده فوق به عنوان مثال چنانچه مادر تا هفت سالگی عهده دار حضانت فرزند باشد، پدر حق ملاقات فرزند را در این مدت خواهد داشت. حال اگر بین پدر و مادر طفل نسبت به زمان و مکان ملاقات و سایر مسائل مربوطه اختلافی شکل بگیرد، وکیل خانواده به خوبی می تواند از حق ملاقات پدر دفاع کرده و دادخواست مربوطه را به دادگاه صالح خانواده تحویل دهد و در جریان رسیدگی پیگیری های لازم را بنماید. یکی از موارد مهم در خصوص حق ملاقات، بحث دستور موقت فوری ملاقات فرزند می باشد. به این معنا که اگر فردی که حضانت فرزند بر عهده وی است، مانع ملاقات طرف دیگر شود، او می تواند از طریق وکیل خانواده و مراجعه به دادگاه صالح درخواست ملاقات فرزند را ارائه نماید و در این راستا می تواند نسبت به تقاضای دستور موقت فوری ملاقات فرزند نیز اقدام کند. دادگاه خانواده با توجه به مصلحت و غبطه فرزند، بایستی حق ملاقات را برای خواهان تعیین نماید و نیز زمان و مکان ملاقات توسط دادگاه مشخص می شود. از طرفی این ممانعت از ملاقات، جنبه کیفری داشته و مطابق ماده 54 قانون حمایت خانواده جرم محسوب می شود. ماده 54 قانون حمایت خانواده بیان می دارد:

« هرگاه مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا “مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود”، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار، به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود. »

وکیل خانواده مشاوره در خصوص شروط ضمن عقد

یکی از امتیازاتی که قانون گذار به متعاقدین اعطا کرده است، شروط ضمن عقد می باشد که به موجب آن، هریک از متعاقدین می تواند عقد را به انتظارات و خواسته های خود نزدیک نماید. شروط ضمن عقد نکاح به دو دسته ذیل تقسیم می شود:

1. شروطی که اقتضای ذات عقد نکاح است

این شروط غیر قابل خدشه و غیر قابل عدول هستند و امکان توافق افراد بر این شروط به هیچ صورتی وجود نخواهد داشت.

2. شروطی که اقتضای اطلاق عقد نکاح است

این شروط امکان توافق خلاف را برای طرفین فراهم می نماید. به این معنا که افراد می توانند خلاف این شروط توافق کرده و شروط دیگری در نظر بگیرند. البته شروطی که طرفین می توانند مقرر نمایند، بایستی قانونی و مشروع بوده و صرفاً جهت تکمیل عقد نکاح معین شوند.
ماده 1119 قانون مدنی بیان می دارد:

« طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر، زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.»

شروطی تحت عنوان شروط دوازده گانه نکاح از سال 1360 به بعد در سند ازدواج از سوی اداره ثبت اسناد چاپ شده است که سردفتر موظف است پیش از اجرای صیغه عقد، آن شروط را برای زوجین قرائت نماید تا هر شرطی که مورد قبول طرفین است، امضا کنند. همچنین زوجین می توانند علاوه بر این شروط چاپ شده، شروط دیگری را نیز ضمن عقد نکاح و در سند نکاح در نظر گرفته و مشخص نمایند؛ به عنوان مثال، حق تعیین مسکن، حق ادامه تحصیل، حق اشتغال به کار و … تا جایی که مخالف مقتضای عقد نکاح نباشد ممکن است توسط زوجین تعیین و ضمن عقد مشخص گردد. طرفین بایستی پیش از امضای شروط دوازده گانه سند نکاح با یک وکیل مناسب خانواده مشورت نموده و نیز پیش از آنکه شرطی را در ضمن عقد قرار دهند، بایستی عدم مخالفت شرط مذکور با مقتضای ذات نکاح را توسط یک وکیل خانواده مورد بررسی قرار دهند.